top of page

Valkparkieten houden

Een valkparkiet is 1 van de populairste kromsnavels die door de mens gehouden wordt. Het is een heel intelligente en van nature heel vreedzame vogel. In vergelijking met andere kromsnavels zijn deze kleine kaketoes vrij gemakkelijk te houden.

Een volgroeide valkparkiet is ongeveer 30-34cm lang en weegt tussen de 80 en 120 gram. Er zijn momenteel al heel veel verschillende mutaties (kleuren) waarin je deze mooie vogels kunt vinden. 

​

Met goede verzorging en veel liefde kan deze soort gemakkelijk 15-20 jaar oud worden. Wij vertellen je hieronder graag heel uitgebreid hoe je deze dieren het beste kunt verzorgen.

414470443_348177147826182_67132493009374

Huisvesting

Valkparkieten zijn groepsdieren, daarom kunt u ze het beste per 2 of met meer houden om verveling en probleemgedrag tegen te gaan. Wij raden altijd aan om te kiezen voor een koppeltje, man en pop.
Vaak krijgen wij te
horen dat mensen liever geen koppel willen om niet met broedsheid en nestjes te maken te hebben. De tweede veiligste optie is om dan voor 2 poppen te gaan. Het houden van 2 mannen geeft bijna altijd ruzie en problemen naarmate ze volwassen worden.

​

Heel vaak horen wij dat mensen liever maar 1 kromsnavel willen, omdat deze dan goed tam blijft. Echter is dit niet correct. Tamme kromsnavels zullen gewoon verder tam blijven ook al ga je ze met 2 houden. Het hangt allemaal af van hoeveel tijd je in hen wil steken.

​

Het alleen houden van een groepsdier gaat bijna altijd fout. Deze dieren gaan in de natuur op zoek naar een partner en leven ook echt in groepsverband. Als u een vogel alleen gaat houden, gaat deze u als partner en soortgenoot zien. Enkel kunnen wij als mensen geen partnergedrag vertonen. Onze kromsnavel gaat zich enorm frustreren aan het feit dat u niet continu aandacht voor hem/haar heeft. Hij zal u zien als partner en niet begrijpen waarom u niet ingaat op zijn charmes. Hij zal met de tijd dan ook ongewenst gedrag vertonen zoals bijten, aanvallen en agressief reageren.

​

U kan de vogels zowel binnenhuis, in een ruime kooi of kamervolière, als buitenhuis in een volière plaatsen.
Een buitenvolière dient wel een tochtvrij nachthok te hebben waar de temperatuur nooit onder de 5 graden Celcius gaat. Vogels die niet gewend zijn aan de buitentemperaturen kan je het beste pas naar buiten verhuizen als het warmer is. Naarmate de winter dan nadert passen zij zich aan en kunnen zij dan ook buiten blijven.

​

Een kooi of kamervolière moet voor een koppel minstens 120cm x 60cm x 70cm zijn, maar hoe groter hoe beter. Onder deze afmetingen moeten de vogels ook wel dagelijks hun vleugels kunnen strekken. De tralies dient horizontaal te zijn, zodat ze goed kunnen klimmen. Let er ook op dat de kooien geen coating kunnen loslaten.

Bent u niet zeker van de keuze die u wil maken? Wij helpen u graag verder.

​

Als bodembedekker kan u houtsnippers, papier of zeoliet gebruiken. Gebruik liever geen zand in de kooi, omdat dit de ogen en luchtwegen kan irriteren. Er bestaan heel erg veel leuke bodembedekkingen. Denk maar aan de Back Zoo Nature Discovery Bedding. In combinatie met verschillende natuurlijke extra's zoals gedroogde bladeren of dennenappels, kan u de ideale bodem maken voor de kooi.

​

In de kooi voorziet u best meerdere zitstokken van verschillende diktes. Ook verschillende materialen zijn aangeraden. Zo zijn stokken van bijvoorbeeld wilgenhout ideaal.

Gebruik in geen geval schurende omhulsels. Deze beschadigen enkel de pootjes en gaan er eigenlijk bijna niet voor zorgen dat de nagels slijten.

​

Hang de voer- en drinkbakjes hoog in de kooi en zorg ervoor dat ze niet onder zitstokken hangen, zodat de vogels er niet in kunnen ontlasten. Het is heel bedreigend voor kromsnavels om zomaar op de grond te komen. Zij zitten veel liever hoog en droog. Indien u meerdere vogels heeft hangt u bij voorkeur ook extra bakjes. U kan het natuurlijke gedrag van de vogels ook stimuleren en voer gaan verstoppen. Zo bestaan er oneindig veel mogelijkheden om de vogels te doen foerageren.

​

Het is verder heel belangrijk dat er voldoende speelgoed aanwezig is in de kooi. Denk daarbij aan materialen zoals karton, zeegras, papiersnippers, kokos,.. Valkparkieten zijn echte slopers en u zal regelmatig het speelgoed moeten vervangen. Om verveling tegen te gaan raden wij aan om vaak te wisselen met andere speeltjes.

Let heel goed op met touw. Sommige valkparkieten eten het touw op en dit gaat ophopen in de krop. Uiteindelijk kan de vogel geen voeding meer verteren en kunnen zij sterven.

​

Verzorging en voeding

In de natuur eten valkparkieten vooral zaden, vruchten en af en toe een insect. Omtrent voeding zijn er veel verschillende meningen. Vooral gevarieerde voeding is erg belangrijk. Leer uw kromsnavel van kleins af groenten en fruit te eten. Eens de vogels ouder zijn is het vaak moeilijk om hen nieuwe dingen te doen eten. Want wat de boer niet kent..

​

Er bestaan heel erg veel verschillende zadenmengelingen en allen hebben ze hun positieve en negatieve ingrediënten. Kies voor een kwalitatieve mengeling en vul aan met verschillende groenten, fruit, kruiden en noten.

​

Er zijn heel erg veel groenten, fruit en noten die u uw vogelvriendjes kan aanbieden.

Let op voor avocado's, chocolade en onrijpe tomaten. Dit is giftig!

​

Er bestaan ook pellets voor uw kromsnavel. Bij pellets kunnen de vogels niet gaan selecteren en hebben ze alle voedingsstoffen binnen. Indien zij dit niet kennen gaan ze dit niet gemakkelijk proberen eten. Pellets zijn een hele goede aanvulling of basisvoeding, maar nogmaals, variatie is heel belangrijk.

Een te eenzijdige voeding kan op termijn tekorten en gezondheidsproblemen veroorzaken.

​

Zorg er ook voor dat de vogels voldoende calcium ter beschikking hebben, zoals een sepiaschelp.

​

Zonlicht
 

Voor uw kromsnavel is zonlicht heel erg belangrijk.
Zonlicht bevat namelijk UV-A en UV-B straling. Vogels kunnen namelijk UV-A straling waarnemen en daarnaast helpt UV-B straling mee aan de gezondheid van een vogel.

Een vogel ziet 4 kleuren. Wij als mens kunnen 3 kleuren waarnemen, vogels zien dus ook UV-A straling.
Dit betekent dat zij kleuren kunnen waarnemen, die wij als mens niet zien. Vogels die er voor ons als mens vrij kleurloos uit zien, kunnen er vanuit de ogen van een vogel werkelijk heel kleurrijk uitzien.
Dit komt omdat vogels een UV-reflecterend pigment bezitten in de bevedering.

​

Het belang bij UV-A licht is bijvoorbeeld partnerkeuze en voedselopname. Rijpe vruchten en zaden worden veel beter herkent. Deze hebben een wasachtig laagje welke UV-A licht weerkaatst. Vogels kunnen zo dus veel beter zien wat eetbaar is en wat niet.

​

Het is wetenschappelijk bewezen dat vogels die UV-A licht krijgen veel minder plukgedrag en agressie vertonen.

​

Voor ik jullie kan uitleggen wat het belang van UV-B straling is, moeten jullie weten wat de stuitklier is.

De stuitklier is een bultje onderaan de rug van een vogel. Het vet dat deze klier afgeeft en de vogels over hun veren smeren maakt de vogel waterafstotend. Maar dat is niet het enige.

​

Het vet wat de vogels over de veren verdelen bevat een provitamine D3. Door UV-B straling wordt deze vitamine geactiveerd en wordt het bruikbare vitamine D3. Als een vogel zichzelf gaat poetsen krijgen ze deze weer binnen.

​

Vitamine D3 zorgt op zijn beurt voor de opname van calcium in het maagdarmkanaal.

​

Het is dus van groot belang dat vogels die niet naar buiten kunnen toch deze UV-A en UV-B straling krijgen.

Door middel van UV-lampen kunt u ervoor zorgen dat uw vogel deze ook krijgt.

Zonlicht achter ramen telt dus NIET, aangezien UV-licht niet door glas gaat!

Nachtrust
 
Vogels hebben heel veel rust nodig. Geef uw kromsnavel minstens 12 uur slaap.
Dit wil dus echt zeggen 12 uren donker en geen lawaai!
Bij vogels die in de woonkamer worden gehouden is dit niet altijd makkelijk.
Voorzie een grote, donkere doek die over de kooi kan en probeer deze uren zeker te respecteren.

 

Belangrijk!
 

Bij kromsnavels die in de woonkamer worden gehouden dient er extra te worden opgelet.

​

Luchtverfrissers, parfums, kaarsen, verstuivers, damp van kookpotten- en pannen, gourmetstellen, lood, elektriciteitskabels, kachels, giftige planten en dergelijke zijn heel gevaarlijk voor uw vogel!

​

Kijk alles goed na voor u uw gevederde vriendjes in huis neemt en/of in de woonkamer los laat vliegen.

Heeft u nog vragen?
Contacteer ons gerust voor meer informatie.

bottom of page